Vlastnosti β-glukanových filmů z intaktních a desintegrovaných buněk Saccharomyces cerevisiae

Autoři

  • Miroslav Novák Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Andriy Synytsya Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Gordon K. Gomba Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Anna Hejlová Katedra matematiky, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha
  • Jiří Blahovec Katedry fyziky, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha
  • Ondřej Gedeon Ústav skla a keramiky, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Petr Slepička Ústav inženýrství pevných látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Jaroslav Maixner Centrální laboratoře, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Jana Čopíková Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

β-glukan, kvasinky Saccharomyces cerevisiae, filmy, struktura, mechanické vlastnosti

Abstrakt

Insoluble polysaccharide fractions containing β-glucans as the main component were isolated from intact and disintegrated cells of yeast Saccharomyces cerevisiae. Films prepared from both these crude glucans as well as raw materials themselves were analysed by FTIR spectroscopy and structure, thermal and mechanical properties of the films were investigated using SEM, AFM, XRD, XRF, DSC and tensile tests. β-Glucan preparations from disintegrated cells had less amount of α-glucans than those obtained from intact cells. Films originated from disintegrated cells were more homogeneous, while crystallinity was more pronounced at films from intact cells. Glass transition of the both types of films underwent at the same temperature. Films from disintegrated cells were less thermo stable, stronger and less elastic than those prepared from intact cells.

Stahování

Publikováno

15.12.2011

Jak citovat

Novák, M., Synytsya, A., Gomba, G. K., Hejlová, A., Blahovec, J., Gedeon, O., Slepička, P., Maixner, J., & Čopíková, J. (2011). Vlastnosti β-glukanových filmů z intaktních a desintegrovaných buněk Saccharomyces cerevisiae. Chemické Listy, 105(12), 955–960. Získáno z http://www-.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/1065

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

<< < 1 2